Zalety i wady cateringu dietetycznego

Catering dietetyczny

Catering dietetyczny to branża, która prężnie i szybko rozwija się na świecie. Ludzie chcą być szczupli i zdrowi, dlatego coraz większą uwagę zwracają na to co jedzą. Nie mają jednak za dużo czasu, żeby samodzielnie przyrządzać posiłki, dlatego catering dietetyczny wydaje się najlepszym rozwiązaniem. Oto wszystko, co warto wiedzieć na jego temat.

Czym jest catering dietetyczny?

Catering dietetyczny polega na przygotowaniu posiłków zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania. Składa się z kompletnego zestawu posiłków, które są dostarczane bezpośrednio do klienta (czyli we wskazane przez niego miejsce). Gotowe zestawy mogą być standardowe, ale często układa się jadłospis pod indywidualne zapotrzebowanie klienta. Dlatego mogą być w nim posiłki wegańskie, posiłki z konkretną liczbą kalorii czy też posiłki dostosowane do różnych chorób, jak np. cukrzyca, choroby tarczycy itp.

Catering dietetyczny jest przygotowywany z zachowaniem ścisłych rygorów. Koniecznie trzeba bilansować różne warianty diety – niekiedy jednocześnie. Dania te są poddawane stałej kontroli zgodności z podaną recepturą. Catering dietetyczny polecany jest przede wszystkim dla każdego, kto zmaga się z nadwagą i chce zrzucić zbędne kilogramy, a także dla osób, które mają nietolerancje pokarmowe i alergie czy różne inne choroby przewodu pokarmowego.

Jest to również idealne rozwiązanie dla każdego, kto nie potrafi sam prawidłowo ułożyć sobie diety albo po prostu nie ma na to czasu. Taka sytuacja jest często spotykana zwłaszcza, gdy pracuje się przez większość dnia. Dietetycy, którzy opracowują te posiłki i dbają o ich jakość, starają się je przygotować tak, aby jak najlepiej odpowiadały potrzebom klienta.

Jakie są diety?

Firmy cateringowe posiadają duży wybór diet, przy czym te najpopularniejsze to:

  • dieta odchudzająca – składa się z posiłków o niskiej kaloryczności;
  • dieta sportowa – dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej;
  • dieta wegańska z całkowitym wyeliminowaniem mięsa, ryb, nabiału;
  • dieta bezglutenowa – dla ludzi z nietolerancją glutenu
  • dieta dla dzieci – przygotowana tak, aby była jak najatrakcyjniejsza dla maluchów.

Ale przebojem jest dieta standardowa, która cieszy się największym powodzeniem, ponieważ składa się z różnorodnych potraw i jest najbardziej opłacalna pod względem finansowym.

Zalety i wady cateringu dietetycznego

Ogromną zaletą cateringu dietetycznego jest jego duża skuteczność. Osoby, które podczas odchudzania korzystały z tego rozwiązania, odnosiły sukces w postaci utraty zbędnych kilogramów, a co się z tym wiąże – poprawą kondycji. Każdy klient otrzymuje pięć posiłków, niewielkich dietetycznych porcji, które powinno się spożywać co trzy godziny. Każdego dnia otrzymuje się inne posiłki, dzięki czemu dieta jest zróżnicowana i szybko się nie znudzi. A to zapobiega podjadaniu i sięganiu po niedozwolone przekąski.

Jeśli chodzi o wady cateringu dietetycznego, które mogą odstraszyć niejedną chętną osobę, główną jest cena. Koszt miesięcznego korzystania z posiłków to około 1500 zł, co jest dość wysoką kwotą. Suma ta zawiera jednak nie tylko dowóz posiłków, czy same posiłki, ale również porady dietetyka, który indywidualnie układa jadłospis. Kolejnym minusem może być to, że nie ma się wpływu na jakość produktów użytych do przygotowania posiłku.

Dlatego przed skorzystaniem z usług firmy cateringowej dobrze sprawdzić opinie o niej na internetowych forach. Wszystkie firmy zapewniają oczywiście, że korzystają z produktów wysokiej klasy, jednak prawda może być zupełnie inna. Uzależnienie od dostawców to kolejna wada cateringu.

Posiłki są dostarczane przeważnie z samego rana, ale różnie z tym może być. Zmiany czasowe w dostawie produktów zaburzają rytm odżywiania, a to nie wpływa korzystnie na proces odchudzania. Utrudnieniem jest także to, że posiłki te są w opakowaniach, w których ciężko je odgrzać. A to jest uciążliwe dla każdego, kto chce wziąć je ze sobą posiłki do pracy.

H. Tur

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.