alergia pokarmowa

● Alergia pokarmowa: fakty i mity

Opublikowano: 20 czerwca 2017

Jednym z szeroko rozpowszechnionych mitów jest pogląd, że każdy uczulony jest na jakiś pokarm. Tymczasem alergia pokarmowa dotyczy niewielkiego ułamka społeczeństwa, a uczulenie na orzechy ziemne nie jest wcale najbardziej rozpowszechnione. 

Zespół amerykańskiego uczonego dr Li Zhou z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie (USA) przeanalizował zapisy medyczne dotyczące zdrowia ponad 2,7 mln osób. Wśród nich zidentyfikowano 97 482 alergików pokarmowych – stanowili oni zaledwie 3,6 proc. całej badanej populacji.

Wśród nich najczęściej spotykana była alergia na skorupiaki i małże, potem na warzywa i owoce, zaś orzechy ziemne znalazły się na czwartym miejscu, zaraz po przetworach mlecznych.

Wśród badanych najczęściej alergikami byli Azjaci, a biorąc pod uwagę płeć analizowanych przypadków – kobiety.

Innym, często spotykanym mitem z obszaru alergii jest temat glutenu. Jeszcze parę lat temu dietę bezglutenową stosowały tylko osoby chore na celiakię lub nadwrażliwe na gluten. Obecnie coraz częściej stosowana jest również przez osoby zdrowe. Zdaniem specjalistów nie zawsze ma to racjonalne uzasadnienie.

Stosowanie diety bezglutenowej przez osoby chore na celiakię wymagane jest do końca życia. Natomiast w przypadku alergii czy nadwrażliwości na gluten, dieta może być stosowana tylko czasowo.

Większość ludzi nie ma problemów związanych z glutenem. Dieta bezglutenowa stała się bardzo popularna, jednak trend ten nie ma naukowych podstaw, a jedynie wynika z mody. Zdrowy organizm radzi sobie z trawieniem glutenu, a co więcej – są osoby, którym pszenica pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi.

Warto zaznaczyć, że wykluczenie glutenu z diety wymaga uzupełnienia mikroelementów z innych źródeł niż pszenica, w szczególności witamin z grupy B.

W Polsce nie prowadzi się krajowego rejestru chorych na celiakię, dlatego dane epidemiologiczne są szacunkowe – tym bardziej, że większość przypadków celiakii pozostaje nierozpoznana. Ocenia się, że na celiakię choruje ok. 1 proc. populacji. Celiakia to nie alergia pokarmowa, z którą często jest mylona. Gluten w tym przypadku nie uczula, lecz działa toksycznie.

Niektóre osoby są jedynie nadwrażliwe na gluten. Podejrzewa się, że takie skłonności wykazuje 6 proc. populacji.

Według Białej Księgi Alergii z 2011 r. choroby alergiczne dotykają ok. 30–40 proc. populacji na świecie. Najczęstsze postacie tych chorób to pyłkowica odnotowana u około 20 proc. populacji, astma oskrzelowa występująca u 5–8 proc. populacji. Natomiast atopowe zapalenie skóry (AZS) objawia się u poniżej 1 proc. populacji dorosłych.

Obszar Europy Środkowo-Wschodniej wykazuje szczególnie dużą dynamikę wzrostu zachorowalności na choroby alergiczne, co może wiązać się z przemianami społeczno-ustrojowymi, których skutkiem było uprzemysłowienie i „chemizacja” życia oraz poprawa warunków higienicznych.

Najlepszą metodą terapeutyczną na alergię jest unikanie kontaktu z czynnikami alergizującymi. Jeśli nie jest to możliwe, konieczne jest stosowanie farmakoterapii lub przeprowadzenie swoistej immunoterapii, potocznie zwanej odczulaniem.

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
Dieta bezglutenowa
Celiakia, choroba Duhringa czy alergia na gluten – w takich...
gluten
Będąc zdrowym i rezygnując z glutenu narażamy się na...