antyoksydanty

Antyoksydanty: 300 tys. publikacji pod lupą. Wniosek: syntetyki są już passé

Opublikowano: 12 lutego 2019

Międzynarodowy zespół naukowców pod kierownictwem dr. Atanasa G. Atanasova z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN przeanalizował 299 602 artykułów naukowych dotyczących różnych aspektów działania antyoksydantów. Jak zauważono, uwaga naukowców z całego świata przeniosła się z badań witamin i minerałów na badania przeciwutleniających związków roślinnych. Są nimi choćby kurkumina z kurkumy czy resweratrol z czerwonego wina.

Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie “Oxidative Medicine and Cellular Longevity”.

“Powodem przeniesienia uwagi naukowej może być to, że badania kliniczne z udziałem wielu witamin i minerałów przeciwutleniających nie spełniły wysokich oczekiwań i nie zapewniły spodziewanych korzyści zdrowotnych” – ocenia w przesłanym PAP komunikacie dr Atanasov.

I dodaje: “Podczas gdy społeczność naukowa już w dużej mierze zdawała sobie sprawę z niespełnionych oczekiwań wobec korzyści zdrowotnych wynikających ze stosowania witamin i minerałów, potwierdzające to wyniki badań nie docierały do szerokiego grona odbiorców, a duża część społeczeństwa wciąż wierzyła w ich uzdrawiające właściwości. Obecnie naukowcy pokładają duże nadzieje w przeciwutleniających związkach roślinnych, co wyraźnie pokazują wyniki naszych badań”.

Jak wyjaśnia naukowiec, takie przeciwutlenicze pochodzenia roślinnego występują choćby w świeżych owocach i warzywach. “My, jako naukowcy, mamy nadzieję na lepsze zrozumienie mechanizmu działania tych cząstek, aby móc wykorzystać je w zapobieganiu chorobom i ich leczeniu” – podsumowuje naukowiec.

Nasilenie procesów biologicznego utleniania jest związane ze starzeniem się i progresją różnych chorób zapalnych, w tym chorób autoimmunologicznych, chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i raka. Oczekiwano, że przeciwutleniacze – naturalne lub syntetyczne związki, które zapobiegają procesom utleniania – zapewnią ochronę lub terapeutyczną pomoc w walce z chorobami zapalnymi i procesem starzenia się.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
kawa
... kawę, która została całkowicie zrehabilitowana p...
eliksiry młodości
Łykanie antyoksydantów czy hormonów może być nie tyl...
Nowe artykuły
Zawroty głowy to powszechny objaw, który może dotknąć każdeg...
Klapki męskie są nieodłącznym elementem garderoby wielu mężc...
Embarking on the delightful and meaningful journey of choosi...