Wysokie spożycie BCAA skraca życie. U myszy

BCAA skutki uboczne

Długotrwałe, wysokie spożycie BCAA, może niekorzystnie wpływać na zdrowie i skład ciała myszy – twierdzą naukowcy z University of Sydney’s Charles Perkins Centre.

Działanie suplementów BCAA (ang. branched chained amino aicids) ma związek z kompozycją trzech egzogennych aminokwasów: leucyny, waliny i izoleucyny. Stosowanie suplementów BCAA wspomaga rozrost mięśni, jednocześnie chroniąc je przed rozpadem. Przyjmowanie BCAA zmniejsza też uczucie zmęczenia.

Tymczasem, jak informuje pismo Nature, długotrwałe przyjmowanie odżywek bogatych w BCAA prowadzi u myszy do zwiększonego apetytu, otyłości i skrócenia życia.

Całe badanie w języku angielskim dostępne jest TUTAJ.

Na czym polegało? Zdrowe myszy podzielono na kilka grup, które karmiono dwukrotnie większą niż w grupie kontrolnej dawką BCAA (200 proc.), standardową dawką (100 proc.), połową tej ilości (50 proc.) lub jedną piątą (20 proc.). Okazało się, że myszy z grupy 200 proc. w efekcie mocno zwiększyły spożycie pokarmu, co spowodowało ich otyłość i skróciło długość życia – cytuje wnioski z badania tvp.info.

Wysokie stężenie we krwi myszy trzech rodzajów aminokwasów w BCAA spowodowało, że zaczęły konkurować one z tryptofanem o transport do mózgu. Tryptofan jest zaś jedynym prekursorem hormonu serotoniny, nazywanej często hormonem szczęścia. Obniżenie ilości tryptofanu we krwi oznacza więc spadek poziomu serotoniny w mózgu, co z kolei jest silnym sygnałem do zwiększenia apetytu.

Wcześniej Nature informowało, że niskobiałkowe diety wysokowęglowodanowe wiążą się z najdłuższą długością życia u myszy. W przypadku diety wysokobiałkowej długości życia zwiększa zmniejszenie kaloryczności diety. Diety o niskiej zawartości białka i wysokiej zawartości węglowodanów były związane z niższym ciśnieniem krwi, poprawioną tolerancją glukozy, wyższymi poziomami lipoprotein o dużej gęstości, obniżonymi poziomami lipoprotein o niskiej gęstości i niższymi wskaźnikami trójglicerydów. Według naukowców to właśnie równowaga białka do węglowodanów, a nie pobór energii, może być czynnikiem wpływającym na zdrowy profil kardiometaboliczny.

Całość powyższego badania dostępna jest TUTAJ.

Więcej: www.tvp.info, www.nature.com