Dieta ketogeniczna – 5 Zagrożeń Diety Keto

Dieta ketogeniczna

Dieta ketogeniczna to dieta niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa oraz powszechnie stosowana w odchudzaniu. Ograniczenie węglowodanów i zwiększenie spożycia tłuszczu może prowadzić do ketozy, stanu metabolicznego, w którym organizm energię pobiera przede wszystkim z tłuszczy, zamiast węglowodanów.

Jednak dieta ta wiąże się również z ryzykiem, o którym powinieneś wiedzieć.

Wady diety ketogenicznej

Dieta ketogeniczna niestety nie wszystkim będzie się podobać. Jednym z jej minusów może być nawet jej wysoka cena. Nie jest to dieta tania.

Opiera się bowiem głównie na produktach tłustych, które są niestety znacznie droższe od pokarmów pełnoziarnistych. Za posiłek składający się z makaronu i sosu zapłacisz kilka złotych.

Typowe danie na diecie ketogenicznej to koszt przynajmniej kilkukrotnie większy, bo wystarczy, że dodasz do niego porcję tłustego łososia, a cena wzrośnie o kilkanaście złotych. Nie każdego stać na to, by odżywiać się w ten sposób.

Całe szczęście do wyboru masz jeszcze wiele innych diet, które akurat u ciebie mogą znacznie lepiej się sprawdzić.

5 Zagrożeń Diety Keto

Nie powinieneś przechodzić na dietę ketogeniczną tylko dlatego, że w tym momencie jest ona bardzo modna. Wszyscy o niej mówią i wszyscy chcą ją stosować, jednak większość osób nie wie nawet, z czym wiąże się ta dieta.

Najpierw o niej poczytaj i się nad nią zastanów. Dopiero potem zdecyduj, czy jesteś na nią gotowy – zarówno psychicznie, jak i finansowo.

Grypa ketonowa

Spożycie węglowodanów na diecie keto jest zwykle ograniczone do mniej niż 50 gramów dziennie, co może być szokiem dla twojego organizmu.

Gdy organizm wyczerpuje zapasy węglowodanów i przestawia się na używanie ketonów i tłuszczu jako energii na początku tego schematu odżywiania, mogą wystąpić objawy grypopodobne.

Należą do nich:

  • bóle głowy
  • zawroty głowy
  • zmęczenie
  • nudności
  • zaparcia – częściowo z powodu odwodnienia i zaburzeń równowagi elektrolitowej, które pojawiają się, gdy organizm dostosowuje się do ketozy

Podczas gdy większość osób, które doświadczają grypy ketonowej, czuje się lepiej w ciągu kilku tygodni, ważne jest, aby monitorować te objawy podczas całej diety, utrzymywać nawodnienie i spożywać pokarmy bogate w sód, potas i inne elektrolity.

Niedobory składników odżywczych

Ponieważ dieta ketonowa ogranicza część rzeczy, które możemy spożywać, a zwłaszcza owoce o dużej zawartości składników odżywczych, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe, co może nie zapewnić zalecanych ilości witamin i minerałów.

W szczególności niektóre badania sugerują, że dieta ketonowa nie zapewnia wystarczającej ilości wapnia, witaminy D, magnezu i fosforu.

Z czasem może to prowadzić do niedoborów składników odżywczych.

Dla osób będących na diecie keto, zaleca się suplementację:

  • Potasu
  • Sodu
  • Magnezu
  • Wapnia
  • Kwasów tłuszczowych omega-3
  • Błonnika
  • Witamin B, C i E

Należy pamiętać, że braki składników odżywczych, będą zależne od tego co jesz w ciągu dnia. Dieta bogata w zdrowe pokarmy o niskiej zawartości węglowodanów, takie jak awokado, orzechy i warzywa nieskrobiowe, zapewnia więcej składników odżywczych niż przetworzone mięso.

Może uszkodzić kości

Dieta ketonowa wiąże się również z zaburzeniami zdrowia kości .

Kilka badań na zwierzętach pokazuje, że dieta ketonową może obniżyć wytrzymałość kości, prawdopodobnie z powodu utraty gęstości mineralnej kości, która może wystąpić, gdy organizm dostosowuje się do ketozy.

W rzeczywistości, 6-miesięczne badanie z udziałem 29 dzieci z padaczką na diecie ketonowej wykazało, że 68% miało niższą gęstość mineralną kości po przejściu na dietę.

Inne badanie z udziałem 30 spacerowiczów wykazało, że ci, którzy stosowali keto przez 3,5 tygodnia, mieli znacznie wyższy poziom markerów krwi dla rozpadu kości, w porównaniu z tymi, którzy spożywali dietę bogatszą w węglowodany.

Może zwiększać ryzyko chorób przewlekłych i przedwczesnej śmierci

Wpływ diety ketogenicznej na ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca lub rak, jest przedmiotem gorących dyskusji i nie jest do końca zrozumiały.

Niektóre dowody sugerują, że diety wysokotłuszczowe i niskowęglowodanowe, które koncentrują się na żywności pochodzenia zwierzęcego, mogą prowadzić do złych wyników, podczas gdy diety posiadające roślinne źródła tłuszczów i białek są bardzo korzystne.

Dieta niskowęglowodanową pochodzenia zwierzęcego z wskazuje wyższe wskaźniki zgonów z powodu chorób serca, raka itp.

Z drugiej strony diety niskowęglowodanowe na bazie roślinnej wiązały się z niższym odsetkiem zgonów z powodu chorób serca.

Badanie z udziałem 15 000 dorosłych wykazało podobne wyniki, ale wiązało zarówno dietę o niskiej, jak i wysokiej zawartości węglowodanów z wyższą śmiertelnością z wszystkich przyczyn w porównaniu z dietami o umiarkowanej zawartości węglowodanów, w których węglowodany stanowiły 50–55% całkowitego zapotrzebowania na kalorie.

Problemy trawienne i zmiany w bakteriach jelitowych

Ponieważ dieta keto bardzo ogranicza węglowodany, zaspokojenie codziennego zapotrzebowania na błonnik może być trudne.

Niektóre z produktów, które są najbogatszym źródłem błonnika, takie jak owoce o wysokiej zawartości węglowodanów, warzywa bogate w skrobię, produkty pełnoziarniste i fasola, są eliminowane z diety, ponieważ dostarczają zbyt wielu węglowodanów.

W rezultacie dieta ketogeniczna może prowadzić do dyskomfortu trawiennego i zaparć.

Błonnik odżywia pożyteczne bakterie w jelitach. Posiadanie zdrowych jelit może pomóc w wzmocnieniu odporność, poprawić zdrowie psychiczne i zmniejszyć stan zapalny.

Dieta niskowęglowodanowa pozbawiona błonnika, taka jak keto, może negatywnie wpływać na bakterie jelitowe – chociaż obecne badania na ten temat są mieszane.

Niektóre produkty przyjazne dla keto, które są bogate w błonnik, obejmują nasiona lnu, nasiona chia, orzech kokosowy, brokuły, kalafior i warzywa liściaste.

Podsumowanie

Nie ma jednej idealnej diety dla każdego. Każdy organizm to swoista indywidualność biologiczna, dlatego nawet jeśli dieta ketogeniczna wspaniale zadziałała na twoją koleżankę z pracy, nie oznacza to, że na ciebie też będzie mieć dobry wpływ.

Poszczególne jadłospisy musisz sprawdzać na sobie i ufać własnej intuicji. Sprawdzaj, jak reaguje na nie twój organizm.

Obserwuj swoje ciało i psychikę, by koniec końców stworzyć dla siebie taki plan żywieniowy, który będziesz mógł kontynuować już do końca życia.

 

O mnie: Nazywam się Patrycja Daszkiewicz i jestem „fit blogerką”. Piszę na tematy związane ze zdrowym odchudzaniem i odżywianiem. Jeśli spodobał Ci się ten artykuł i chcesz poznać mnie bliżej to zapraszam Cię na portal doktorfit.edu.pl gdzie znajdziesz więcej artykułów mojego autorstwa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.