„Cukrowy kop” to mit? Cukier nie poprawia nastroju, a może go wręcz pogorszyć

cukier a nastrój

Cukier nie poprawia nastroju i może sprawić, że ludzie, którzy go spożyli, będą mniej czujni i bardziej zmęczeni – wynika z nowego badania przeprowadzonego przez zespół naukowców z Uniwersytetu Warwick i Uniwersytetu Lancaster w Wielkiej Brytanii oraz Uniwersytetu Humboldta w Berlinie.

Wykorzystując dane zebrane z 31 badań, naukowcy odkryli, że spożycie cukru nie ma korzystnego wpływu na nastrój. Zamiast tego cukier zwiększa zmęczenie i obniża czujność w ciągu godziny po spożyciu – czytamy na stronie warwick.ac.uk.

Wykorzystując dane zebrane z 31 opublikowanych badań z udziałem prawie 1300 dorosłych, dr Konstantinos Mantantzis z Uniwersytetu Humboldta w Berlinie, dr Sandra Sünram-Lea z Lancaster University oraz dr Friederike Schlaghecken i profesor Elizabeth Maylor z Wydziału Psychologii Uniwersytetu w Warwick zbadali wpływ cukru na różne aspekty nastroju, w tym gniew, czujność, depresję i zmęczenie.

Zastanawiali się także, w jaki sposób czynniki takie jak ilość i rodzaj spożywanego cukru mogą wpływać na nastrój.

Naukowcy odkryli, że spożycie cukru nie ma praktycznie żadnego wpływu na nastrój, niezależnie od ilości spożywanego cukru lub tego, czy ludzie podejmują wymagające czynności po jego zjedzeniu. Co więcej – osoby, które spożywały cukier, czuły się bardziej zmęczone i mniej czujne niż te, które cukru nie jadły.

Idea „sugar rush” (cukrowego kopa) to mit – podsumowują naukowcy. Badanie opublikowało pismo Neuroscience & Biobehavioral Reviews.

Źródło: www.warwick.ac.uk