napoje słodzone

Analitycy NFZ: napoje słodzone cukrem zabijają rocznie 1400 Polaków

Opublikowano: 22 lutego 2019

Z raportu NFZ wynika, że jeszcze w 2008 r. przeciętne roczne spożycie cukru przetworzonego (a więc zawartego w różnego rodzaju innych, gotowych produktach spożywczych) wynosiło w Polsce 21,5 kg na osobę, podczas gdy w 2017 r. wzrosło aż do 33,3 kg. Jest to m.in. skutek dużego wzrostu konsumpcji słodzonych napojów, np. gazowanych, energetycznych oraz izotonicznych.

Ten słodki trend przyczynił się m.in. do wzrostu liczby osób z nadwagą, otyłością i chorobami przewlekłymi – mówi raport pt. „Cukier, otyłość – konsekwencje”, opracowany przez Departament Analiz i Strategii NFZ.

„Około 30 proc. dzieci w wieku 8 lat spożywa napoje gazowane – inne niż woda – co najmniej raz w tygodniu. Ponadto, około 67 proc. nastolatków spożywa napoje energetyczne” – czytamy w analizie NFZ.

Resort zdrowia ocenia, że wzrost konsumpcji cukru przetworzonego – pod postacią napojów, słodkich przekąsek i innych produktów spożywczych – należy do głównych przyczyn obserwowanej od wielu lat, narastającej epidemii nadwagi, otyłości i różnych chorób przewlekłych, powiązanych z otyłością i nieprawidłowym żywieniem. Chodzi o takie choroby jak np.: cukrzyca typu 2, nadciśnienie, zwyrodnienie kolan, choroby dróg żółciowych, bezdech senny, miażdżyca, a także niektóre choroby nowotworowe.

Na otyłość cierpi już 23 proc. dorosłych kobiet i 25 proc. mężczyzn w naszym kraju, a z kolei nadwaga jest problemem 53 proc. kobiet i 68 proc. mężczyzn. Równie niepokojące są jednak dane dotyczące dzieci i młodzieży do 20. roku życia – już 44 proc. chłopców i 25 proc. dziewcząt ma nadwagę, z kolei otyłość dotyczy 13 proc. chłopców i 5 proc. dziewcząt.

Eksperci przypominają, że nadwaga i otyłość przekładają się bezpośrednio na zachorowalność np. na cukrzycę typu 2. Ryzyko zachorowania dla osób z BMI przekraczającym 35 kg/m2 jest aż 40-krotnie wyższe niż dla osób z BMI poniżej tego progu.

„Warto zauważyć, że przez otyłość nie tylko chorujemy, lecz także przedwcześnie umieramy. Szacuje się, że w Polsce blisko 1400 zgonów rocznie wynika z konsekwencji nadmiernego spożycia napojów słodzonych cukrem. Osoba, której zgon można powiązać z konsekwencjami spożycia takich napojów, żyje przeciętnie o 15 lat krócej niż średnio osoba w jej wieku” – ostrzegają eksperci NFZ.

Niestety, w oparciu o analizę trendów rynkowych i epidemiologicznych, specjaliści resortu zdrowia oraz NFZ prognozują dalszy wzrost liczby osób z nadmierną masą w najbliższych latach.

Cały raport można pobrać TUTAJ.

Źródło: www.zdrowie.pap.pl

Udostępnij ten post:



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Powiązane treści
erytrytol
Erytrytol (erytrol) jest jednym z najczęściej wybieranych ni...
cukier a nastrój
Cukier nie poprawia nastroju i może sprawić, że ludz...
cukier
Kliniczne badanie naukowców z Nowej Zelandii sugeruj...
cukier
Belgijscy naukowcy ustalili, że cukier budzi komórki...
Nowe artykuły
Intensywny tryb życia, pośpiech i różnorodność miejsc, w jak...
Wstęp do tematu leczenia depresji i zaburzeń lękowych oraz w...
Rozważając implanty zębowe, pamiętaj, że to nie tylko koszto...