Jak hartować ciało zimą?

jak hartować

Wiele osób obawia się sezonu zimowego ze względu na łatwość przeziębienia się, którym rzekomo maja sprzyjać m.in. niskie temperatury powietrza. Jednak ten okres jest doskonałym czasem, aby wzmocnić odporność oraz swoje ciało. Dzięki temu unikniemy zachorowań bez powikłań wirusowych i będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem.

Stopniowe, a przy tym odpowiedzialne oswajanie ciała z zimnem może przynieść masę korzyści dla zdrowia. Hartowanie sprawia, że organizm inaczej gospodaruje ciepłem i finalnie uodparnia się na działanie czynników zewnętrznych. Należy więc działać, ale powoli, ponieważ celem hartowania jest zmuszenie organizmu do wypracowania metod obronnych, a nie zafundowanie mu szoku.

Nie przegrzewaj się
Pamiętaj, że jeśli wychodzisz na powietrze, to ubierz się tak, żeby po pewnym czasie się nie spocić. Gdy to nastąpi, a będziesz np. musiał gdzieś stać, to wilgoć spowoduje wychłodzenie organizmu. To niestety może doprowadzić do przeziębienia i choroby. Czasami lepiej jest na początku po wyjściu na powietrze czuć lekki chłód, jednak idąc, czy też biegnąc (jeśli trenujesz) i tak dość szybko się rozgrzejesz. W domu nie powinna panować wyższa temperatura niż 22° C. Pomieszczenia należy wietrzyć.

Trenuj na powietrzu
Nie bój się mrozu. Oczywiście należy się dobrze ubrać, jeśli planujesz np. pobieganie na powietrzu. Czapka, rękawiczki i wielofunkcyjna chusta to podstawowa odzież. Trening na mrozie wzmocni twoje ciało. Ważne też, że przyzwyczaisz układ oddechowy do minusowych temperatur. Dzięki temu będziesz zahartowany i mroźne powietrze ci nie zaszkodzi.

Dieta
Zimą wcale nie trzeba jeść dużo tłustych potraw. Takie działanie może tylko doprowadzić do niepotrzebnej nadwagi. Jedz potrawy, które wpłyną na poprawę metabolizmu i będą rozgrzewały twoje ciało. W menu nie powinno więc zabraknąć zdrowych tłuszczy. Warto zatem spożywać awokado, olej kokosowy, siemię lniane. Doskonałe na zimę są zupy warzywne, rosoły oraz stosowanie rozgrzewających przypraw jak np. kurkuma. Wzmacniająco na organizm działa też spożywanie czosnku oraz cebuli. Co do samych infekcji: pamiętajmy, że to błona śluzowa i flora bakteryjna jelit stanowią pierwszą barierę przed wirusami docierającymi wraz z pożywieniem. Jeśli proces ten zostanie zaburzony, wirusy nie zostaną wykryte i powstrzymane, a my dorobimy się infekcji. Dlatego tak ważne jest, by dbać o jelita i dostarczać im tzw. ,,dobrych bakterii”, które pomagają w syntezie wielu ważnych witamin. Do diety powinniśmy więc włączyć jogurty naturalne, probiotyki i produkty zawierające kultury bakterii, np. kiszonki.

Morsowanie
Od dawna wiadomo, że kąpiele w wodzie przy niskich temperaturach doskonale wzmacniają odporność i poprawiają ukrwienie organizmu. Warto jednak pamiętać, że takie sesje trzeba rozpocząć już wczesną jesienią, aby przyzwyczaić swoje ciało. Poza tym kąpiel powinna odbywać się w towarzystwie innych osób, być poprzedzona solidną rozgrzewką i trwać ok. 5 minut. Należy też pamiętać, aby nie morsować, gdy chorujemy lub jesteśmy przeziębieni.