Kebab: ile kalorii ma ta potrawa i skąd się wzięła w Polsce?

kebab ile kalorii

W miejskim slangu krąży czasem takie powiedzenie: tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie. Podobnie sprawa wygląda z kebabem. Skrawane z pionowego, obrotowego rusztu mięsne kawałki, podawane w tortilli, bułce lub na talerzu, mają w Polsce miliony wielbicieli. Warto poznać tę potrawę lepiej. Oto cztery ciekawostki, które na pewno zainteresują każdego fana tego tureckiego przysmaku.

1. W Polsce słowo kebab oznacza zazwyczaj döner kebap (w języku tureckim „obracające się pieczone mięso”), czyli danie kuchni tureckiej w postaci odpowiednio doprawionego mięsa baraniego skrawanego z pionowego rożna, podawane z surówką warzywną i owczym serem, współcześnie przekształcone w danie typu fast food. Ze względu na ceny baraniny oraz preferencje smakowe Polaków, mięso w polskim kebabie to zwykle wołowina lub kurczak z jedynie dodatkiem baraniny. Tak naprawdę to, co w Europie nazywamy kebabem, w Turcji jest tylko jedną z jego odmian. Słynny döner kebap został tak naprawdę wymyślony w Berlinie i stworzył go Turek, Kadir Nurman, mieszkający na stałe w Niemczech. W Zachodnim Berlinie otworzył pierwszą budkę z fast foodem w 1972 roku. Szturmem zdobyła serca przechodniów, którym spodobał się pomysł potrawy, którą można szybko chwycić do ręki i zjeść w drodze z pracy, jeszcze będąc na ulicy. Pamiętajmy jednak, że każdy z krajów arabskich wykształcił swoje własne przepisy na podawanie grillowanego mięsa. Najpopularniejsze, obok döner kebap, specjały ze słowem „kebab” w nazwie to: adana kebab, iskander kebab, paltican kebab, manisa kebab, urfa kebab, tandir kebab, talas kebab, koyun kebab, kabarma kebab czy kefenli kebab.

2. Słowo kebab funkcjonuje w Turcji już od przeszło tysiąca lat. Pierwsza pisemna wzmianka o tym daniu pochodzi z roku 1377 i pojawia się w księdze zwanej Kissa-i-Jusufa.

3. Ile kalorii ma kebab? Kebab w bułce, powszechnie zwany „na grubym”, waży średnio 450 gramów i dostarcza około 880 kalorii. W porcji otrzymujemy 37 gramów białka, 40 gramów tłuszczu i 83 gramy węglowodanów. Jeżeli wypijemy do kebabu półlitrową colę, taki posiłek będzie miał niemal 1100 kalorii – czyli niemal połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego dorosłego mężczyzny o umiarkowanej aktywności fizycznej.

4. W każdej tureckiej książce kucharskiej znajdziemy rozdział zatytułowany „kebaplar”, a w nim całe mnóstwo rozmaitych przepisów na potrawy typu kebab.

Źródło: www.super-nowa.pl